Programok telepítése és letöltése egy kattintással

Ha már unjuk, hogy a gépünk újratelepítése után mindig egyenként kell összevadászni kedvenc alkalmazásainkat az internetről, vagy szeretnénk frissen tartani mindegyiket, de nem kívánjuk manuálisan nyomon követni az új verziók megjelenését, érdemes próbára tennünk a Ninite nevű szolgáltatást. Segítségével gyerekjáték lesz a programok telepítése.

Ingyenes programok telepítése közös telepítővel

Mivel a legtöbb ingyenes szoftvert folyamatosan frissítik, a frissítéseket pedig – biztonsági szempontból is – érdemes mindig telepíteni, a Ninite jelentős mennyiségű időt spórol nekünk azzal, hogy nem kell mindent egyesével letölteni és telepíteni, hanem szinte egy kattintással feltehetjük az összes kedvencünket a Windowsra.

Kicsit hasonlóan működik, mint a modern rendszerek alkalmazás-boltjai: mindig a friss verziókat kínálja fel a minket érdeklő programokból, s ha valamit telepítettünk, folyamatosan figyeli az új verziók megjelenését, s kérésünkre telepíti azokat is.

Lássuk, miként:

  • Első lépésben látogassuk meg a Ninite.com oldalt.
  • Válasszuk ki a telepíteni kívánt programokat (több mint száz népszerű, ingyenes alkalmazást találunk itt, kategóriák szerint csoportosítva.
  • Kattintsunk a Get Installer gombra.
  • Indítsuk el a letöltött Ninite PROGRAMOK.exe alkalmazást (a névben a PROGRAMOK helyén az összeválogatott alkalmazások nevei állnak).
  • Míg lezajlik a programok telepítése, kávézzunk egy jót, merthogy ugyan nem egyesével kell telepítenünk, de azért végig kell várnunk, mire az összes program friss verzióját letölti és telepíti a Ninite, igaz, a mi beavatkozásunk nélkül, teljesen önállóan.

Később, ha frissíteni szeretnénk alkalmazásainkat, csak indítsuk el újra a Ninitét, s a program egy lépésben felkutatja az összes így telepített szoftver új verzióit.
Készítői arra is figyeltek, hogy a Ninite a 64 bites rendszereken a programok 64 bites változatát telepítse, így ebből sincs gond.

Talán csak egyetlen negatívumot tudunk mondani: nyelvet nem lehet választani a telepítésnél. Így az alkalmazásokból alapértelmezésben az angol változatot kapjuk. Szerencsére a legtöbb freeware program beállításaiban kiválasztható már a magyar nyelvű felület. Ha mégsem, de külön letölthető módon létezik honosított változat egy alkalmazásból, akkor – feltéve, hogy ragaszkodunk a magyar verzióhoz – abban az esetben nem ússzuk meg a külön telepítést.


Bár a teszt során nem telepítettük a teljes gyűjteményt, a készítők – állításuk szerint – Toolbar ellenesek, így elvileg a telepítés során azoknál a programoknál sem kapunk plusz eszköztárakat a böngészőnkbe (pl. Ask), amelyeknek eredeti telepítője esetleg tartalmazna ilyet. Erre nem vállalunk garanciát, de tekintve, hogy a Ninite több éves múltra tekint vissza, valahogy kétséges, hogy ezt az ígéretüket megszegnék.
A programból (vagy inkább szolgáltatásból) van fizetős Pro változat is, amelyet elsősorban cégeknek javaslunk, ha a belső hálózatra csatlakozó összes gépen kényelmesen szeretnék menedzselni az ingyenes szoftvereket.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató