Elmosott háttérképek letöltése okostelefonra vagy számítógépre

Legyen szó akár az asztali rendszerekről (Windows, macOS, Linux stb.), akár okostelefonokról (Android, iOS stb.), egy jól megválasztott háttérkép sokat tud dobni a hangulaton. Így aztán mi is viszonylag gyakran gyűjtünk csokorba különféle háttérképeket, szinte minden témakörben. Arra viszont még nem szolgáltunk megoldással, ha valaki olyan háttérképet szeretne, amelyik teljes harmóniában van az ikonokkal (például a Windows vagy macOS Asztalán, vagy az Android és az iOS kezdőképernyőjén). Mert be kell látni, ha túl sok részletet mutat egy fotó, az megnehezítheti az ikonok feliratainak olvasást, sőt, olykor még azt is, hogy egyáltalán észrevegyük az ikonokat. Ezen a problémán segíthetnek a különféle “elmosott” fotók, amelyek csak homályos foltokban emlékeztetnek eredeti tartalmukra és színt visznek a felületre, de nem zagyválják össze a látványt annyira, hogy ne lássuk rendesen az ikonokat. Éppen ezért ma megmutatjuk, hogyan oldható meg néhány hangulatos, elmosott háttérképek letöltése akár okostelefonra, akár asztali rendszerekre. Kivételesen nem válogattunk össze konkrét képeket, de mutatunk két forrást, ahonnan több ilyen kép is letölthető, sőt, akár sajátot is kreálhatunk pár mozdulattal a fotóinkból.

 

Elmosott háttérképek letöltése vagy létrehozása

Kezdjük az egyszerűbb megoldással, amely nem más, mint egy weboldal. Az Unbokeh oldalon tulajdonképpen a népszerű, ingyenes fotókat megosztó Unsplash gyűjteményből válogatnak ki fényképeket, s azokat alakítják át elmosott változatra. Elvileg hetente változik a kínálat, szóval van miből válogatni. Ezek egyszerű, nagy felbontású képfájlok, amelyek letöltése egyetlen kattintás, használatukhoz pedig semmilyen extra alkalmazás nem szükséges, csak a rendszerünknek megfelelő módon aktiválni kell őket háttérképként.

Egy fokkal összetettebb megoldást kínál a Clarity Wallpaper nevű kis iPhone app, amelyről korábban már írtunk részletes tesztet. Ebben rengeteg látványos háttérképet találunk, amelyeket a programon belül mi magunk tehetünk elmosottá, tetszőleges mértékben. Sőt, arra is van lehetőségünk a maszkok használata segítségével a kép egyik felét kicsit sötétebbre vegyük, hogy jobban kiugorjon belőle a Zárolt képernyőn az óra, vagy az információs sáv a kijelző felső részén. Hasonló megoldásra képes, de csak a gyűjteményében megtalálható képekkel a Vellum is.

Hasonló hatást persze pillanatok alatt elérhetünk a Photoshop, a Pixelmator, az Affinity Photo, vagy bármely más képszerkesztő szoftver Blur funkciójával. Sőt, van erre ingyenes online megoldásunk is: a Befunky nevű online képszerkesztő Blur funkcióját például teljesen ingyen, regisztráció nélkül használhatja bárki. Pár mozdulat és a kívánt mértékben elmosott fotót kapunk az eredetileg feltöltöttből.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató