Háborítatlanul írna? Itt a megoldás!

Írni élvezetes, ám olykor nem is olyan egyszerű elfoglaltság. Ha túl sok a zavaró körülmény, az bizony zavaró lehet még a gyakorlott “firkászoknak” is.
Ezen segíthet az Ulysses nevű alkalmazás, amelyet szinte bármilyen, írással kapcsolatos feladatra ajánlunk: kényelmesen faraghatunk benne novellákat, regényeket, reklámszövegeket, blog-bejegyzéseket stb. Nem csak a szövegek megírásához és szerkesztéséhez tartalmaz minden fontos eszközt, de akár közvetlenül a programból exportálhatunk PDF, HTML, ePub (e-book), vagy RTF dokumentumokat, így bármi is legyen a végleges felhasználás célja, az Ulysses azonnal képes előállítani szinte minden népszerű formátumot. A program alapból egy markdown szövegszerkesztő, amelyben teljes figyelmünket az írásnak szentelhetjük, zavaró körülmények nélkül.


Ha mégis vágynánk plusz információkra, természetesen megjeleníthetjük a dokumentum aktuális méretét (karakterszám stb.), sőt, célt is meghatározhatunk, s ez esetben a program folyamatosan mutatja, hol tartunk a tervekhez képest. A markup jelzéseket a többi hasonló szoftverhez hasonlóan megadhatjuk kézzel is, de ha kell, külön listáról, egy kattintással is aktiválhatjuk azokat a kijelölt szövegrészen. Ám az Ulyssestől nem csak ennyit kapunk. Konkurenseivel ellentétben itt csoportokba rendezhetjük irományainkat, vagyis egy regény vagy szakkönyv írásakor a fejezeteket teljesen külön dokumentumként menedzselhetjük, de összefoghatjuk azokat egy mappába. A végeredményt aztán dokumentumonként, vagy akár csoportként is exportálhatjuk, utóbbi esetben egy fájlba kerül minden fejezet.

 

Extra kényelem

Emellett az Ulysses további kényelmi funkciókkal tesz a kedvünkre: megjeleníthetünk képeket, jegyzeteket az oldalsávon ha éppen írunk valamiről, a szövegbe is bedobálhatunk képeket, linkeket, megjegyzéseket, amelyeket nem látunk állandóan (az kicsit rontanák a “markdown összehatást”), de egy kattintással megjeleníthetők, illetve HTML, PDF és ePub exportnál természetesen megjelennek a kész anyagokban.

Testreszabható és mobilizálható

S csak hogy tovább fokozzuk a dolgokat: a program villámgyors, a felülete pedig tökéletesen áttekinthető, testreszabható. Alapból négyféle szín-témával érkezik, de a fejlesztők oldaláról ingyen letölthető hozzá még egy tucat, így aki esetleg a DOS-os idők fekete-zöld élményére vágyik, az éppúgy megtalálja a számítását, mint aki egy modern, Yosemite/El Capitan stílusú felületen akar dolgozni. Aki pedig bagoly üzemmódban szeret írni, annak jó hír, hogy van egy kattintással aktiválható éjszakai üzemmód is, hogy ne “süsse ki” a fehér háttér az ember szemét munka közben.


A program létezik iPadre is, s természetesen iCloud-on keresztül könnyedén szinkronizálhatók a készülő irományok. Sőt, immár készül az iPhone-os verzió is (univerzális app lesz, vagyis aki már megvette az iPades verziót, az a megjelenés után már iPhone-on is írhat majd).

Természetesen az Ulysses sem képes kiszűrni a környék kutyáinak ugatását, vagy azt, ha a gyerkőc önfeledten püföli a zongorát. De amire szánták arra tökéletes: kényelmes és zavaró körülményektől mentes írófelület.

Ne maradjon le erről sem!