A legtöbben szeretnék tudni, milyen családból érkeztek: tanulságos, izgalmas és igencsak fárasztó kaland utánajárni az ősöknek, több generáción keresztül, kiegészítve persze a képet a velünk egy időben élő teljes rokonsággal.
Összeválogatni mindezt finoman szólva sem könnyű feladat, viszont egy összetett családfát áttekinthetően ábrázolni is meglehetősen bonyolultnak tűnik. Mi azonban tudunk egy programot, amely a munka ezen részét gyakorlatilag élménnyé teszi.

 

MacFamilyTree 8: a családfa-szerkesztő

Csak azért nem merjük kijelenteni, hogy a MacFamilyTree 8 a legjobb családfa tervező szoftver, mert nem állt módunkban letesztelni sokkal többet ebben a kategóriában, amikbe pedig beleszaladtunk, azok ehhez képest nagyjából a vicc kategóriába tartoztak.

 

Döbbenetesen sokoldalú családfa-szerkesztő szoftver | Techwok.hu

Mindenesetre azt bátran ki merjük jelenteni, hogy ez a program a genealógia ábrázolásának szinte tökéletes eszköze, s egyetlen hátránya van csak: Windowsra még nem készült el.
Ahogy a neve is mutatja, ezt a változatot Macen tudjuk használni, de bővülőben van a felhasználók száma, ugyanis szinte megszólalásig hasonló tudással, csak éppen érintőképernyőre optimalizált felülettel létezik már iPhone-ra is.

 

Döbbenetesen sokoldalú családfa-szerkesztő szoftver | Techwok.hu

Mi most a maces verziót teszteltük, méghozzá a biztonság kedvéért élesben, vagyis ha már így alakult, szépen elkészítettünk benne egy több mint 120 emberből álló családfát, fotókkal, sztorikkal, földrajzi adatokkal. A végén döbbenten álltunk, mert nem gondoltuk, hogy ennyire egyszerű (persze nem a kutatás, hanem a családfa technikai összeállítása), miközben a végeredmény rendkívül látványos lett.

 

Mindent beletettek, amire szükségünk lehet

A MacFamilyTree 8-as verziója hatalmas átalakuláson ment át elődeihez képest a felületet illetően. A modern OS X-ekhez idomított felépítés ízléses és áttekinthető.

 

Döbbenetesen sokoldalú családfa-szerkesztő szoftver | Techwok.hu

Az egyes személyekről kitöltendő adatlap áttekinthető, s méretes adatbázis esetén, számos média állománnyal és dokumentációval megtűzdelve is villámgyorsan működik minden funkció. Nincs megakadás. Ez már csak azért is érdekes, mert a felület több ponton – például interaktív nézetben – is 3D-s megoldásokat használ, ráadásul nem is a legújabb Apple gépeken teszteltük.

 

Döbbenetesen sokoldalú családfa-szerkesztő szoftver | Techwok.hu

A családfa-szerkesztés folyamata egyébként meglepően egyszerű vele. Minden egyes személyről ki kell töltenünk egy részletes űrlapot, ahol a név, dátumok, helyek, fontosabb időpontok és események mellett extra információkat (jellemzők stb.), jegyzeteket, képeket, videókat (közvetlenül a programban is készíthetünk hang- és videofelvételt), PDF dokumentumokat stb. is csatolhatunk. Nem vagyunk kötelesek mindent megadni, de a végeredmény persze akkor lesz igazán űtős, ha minél több adattal tudunk szolgálni mindenkiről. Ha esetleg nem sikerült még mindent megtudni valakiről, az adatlap végén to-do listába szedhetjük a még elintézendő ügyeket.

 

Döbbenetesen sokoldalú családfa-szerkesztő szoftver | Techwok.hu

A családban elfoglalt hely meghatározása gyerekjáték, hiszen rögtön az űrlapon megjelölhetjük az élettársa(ka)t, a közös gyerekeket. Ilyenkor természetesen adódik a lehetőség, hogy róluk is azonnal kitöltsünk egy ugyanolyan űrlapot. De minden szerkeszthető később is. Kinek, milyen ritmus jön be leginkább.

 

Döbbenetesen sokoldalú családfa-szerkesztő szoftver | Techwok.hu

A családfa felépítése tehát nem rajzolgatásból áll. Nem kell azon törnünk a fejünket, hogyan ábrázoljuk majd mindezt áttekinthetően. Gyakorlatilag adatbázisba kell vennünk a családtagokat és jelölni a köztük lévő kapcsolatokat.

 

Ábrázolás minden formában

Minél több adatot tudunk felvinni, a végeredmény annál látványosabb lesz, a program ugyanis rengeteg szempont szerint képes ábrákat készíteni. A 3D-s családfa ábrázolástól a “egyszerű” listákig mindent elénk tár. Rengeteg ábrázolási mód közül választhatunk (beleértve a 3D-s földgömböt és egy 3D-s virtuális fastruktúrát is), ráadásul mindegyik részletesen testreszabható és a megjelenített adatok is szűrhetők.

 

Döbbenetesen sokoldalú családfa-szerkesztő szoftver | Techwok.hu

Teljesen egyedi, mondhatjuk, hogy családra szabott végeredményt kaphatunk (és ami különösen jó hír: magyar nyelvre is átállítható bármelyik sablon).

 

Döbbenetesen sokoldalú családfa-szerkesztő szoftver | Techwok.hu

De ez még mindig nem elég. A MacFamilyTree ugyanis összefoglalókat is készít nekünk. Több oldalas riportokat képes összerakni sablonok, vagy saját elképzeléseink alapján. Akár egy kisebb könyvet is összeállíthatunk így, ráadásul nem nagyon kell szerkesztgetnünk, mert a sablonok a már megadott adatok alapján automatikusan kitöltődnek. Így a végére egy diagramokkal, képaláírásos fotókkal, érdekes történetekkel tarkított, méretes dokumentáció jön létre, hogy kinyomtassuk, vagy PDF-be exportáljuk (e-booknak sem utolsó).

 

Döbbenetesen sokoldalú családfa-szerkesztő szoftver | Techwok.hu

S ha még mindig hiányérzetünk lenne, csak leküzdjük majd, amikor szembesülünk azzal, hogy ebből az egészből akár weboldalt is kreálhatunk, méghozzá interaktív elemekkel és szűrési lehetőséggel. Ha valamit, ezt biztosan értékelni fogja a família.

 

Összegzésül

A MacFamilyTree tehát mindent megtesz azért, hogy teljes kényelemben végezhessük a családfa technikai összerakását. Sőt, még a kutatásban is segítségünkre lehet, ugyanis a fejlesztők integrálták a FamilySearch szolgáltatást, amelynek segítségével – szerencsés esetben – gyorsan rálelhetünk rokonságunk tagjaira. Feltéve, hogy szerepelnek ebben az adatbázisban.

 

Döbbenetesen sokoldalú családfa-szerkesztő szoftver | Techwok.hu

Kevésbé mélyen integrálva, de azért kényelmesen, a programből közvetlenül tallózhatunk még emellett számtalan egyéb genealógiai oldalt is, így már a kutatási munkában is nagy segítséget jelenthet a szoftver, bár kétségtelen, hogy ezek az oldalak nem feltétlenül a hazai adatokkal vannak tele, így nekünk marad a levéltári- és anyakönyvi kivonatok végignyálazása, a “gúglizás”, illetve a rokonsági interjúk.
Mindent egybevetve a MacFamilyTree 8 tökéletes választás, ha elszántuk magunkat, hogy családfákat készítünk, akár a sajátunkat, akár másét. Minden meg van benne, amire ehhez szükségünk lesz, így a 60 eurós ár (a cikk készültekor akciósan csak 30 euró) nem nevezhető soknak érte.