Ha valaha is bekapcsoltuk a rejtett fájlok megjelenítését a Windowsban, akkor bizonyára belefutottunk már a Thumbs.db állományokba. Ezek a rejtélyes fájlok szinte minden olyan mappában megtalálhatók, amelyekben fotókat tárolunk. Na, de mire valók?
A Windows a Thumbs.db fájlokban tárolja az adott mappák képfájljainak, videóinak, egyes dokumentumainak nézőképeit, hogy ezzel gyorsítsa az előnézet megjelenítését egy könyvtár tartalmának megtekintésekor. Ez eddig remek dolog, hiszen ennyivel is gyorsabb a gépünk amikor használjuk. Van azonban egy kis bökkenő: a fájl azokat a nézőképeket is megőrzi, amelyeknek eredetijét már rég töröltük a gépről. Ráadásul megfelelő programmal, például az ingyen letölthető Thumbnail Database Viewerrel bárki belenézhet e fájlok tartalmába. Ha tehát úgy gondoljuk, hogy akadtak kevésbé publikus képek is a gépünkön, likvidálásuk után érdemes törölni a Thumbs.db fájlokat is a mappájukból.
Ehhez amúgy nem szükségek megjeleníteni a rejtett fájlokat. Ha nem vagyunk biztosak Windows-kezelői alapismereteinkben, a törlést rábízhatjuk szinte bármelyik Windows takarító alkalmazásra is (például a CCleanerre).

Miért veszélyes a Thumbs.db fájl? Mit tegyünk vele? | Techwok.hu

Aki pedig valaki úgy gondolja, a Windows “Helyi csoportházirend-kezelőjében” (ez leggyorsabban a Start menü futtatás mezőjébe beírva a gpedit.msc utasítást érhető el) a Felhasználó konfigurációja / Felügyeleti sablonok / Windows összetevők / Windows Intéző részében, a Miniatűrképek gyorsítótárazásának kikapcsolása a rejtett thumb.db fájlokban opció letiltásával akár végleg megszabadulhat ettől a funkciótól.